Найкращий спосіб зробити дітей хорошими - це зробити їх щасливими.

О. Уайльд

четвер, 15 червня 2017 р.


Кобзарю! Знов до тебе я приходжу,

бо ти для мене совість і закон...

 Ліна Костенко


У кожного народу є свій герой-митець. Той, хто зміг прославити Батьківщину серед інших народів, стати її символом та духовним наставником. Така постать є і в українців, це - великий Кобзар, Тарас Григорович Шевченко. Він став основоположником нової української літератури. Його художня спадщина увійшла в скарбницю світової літератури.








Портрет Шевченка. Світло у кімнаті…
Переді мною з полотна зійшов
Кремезний чоловік міцної статі.
Поговорить зі мною він прийшов…

Із плином часу ми все більше переконуємося в тому, що поезії цього видатного митця являють собою справжні одкровення, які він висловлював не тільки до минулих і сучасного поколінь, а й до нас, його нащадків. Напевне, тому традиційними й стали відвідини Шевченкового краю учнями та педагогами Пултівецької СЗШ І-ІІІ ступенів. 12 червня ми вирушили до села Шевченкове (Кирилівка), де відвідали музей Шевченка, хату дяка, побачили школу, де навчався Тарас і яка збереглася до наших днів. Наступна частина маршруту – Моринці, саме там розпочався життєвий шлях поета. Учні були під враженням від розповіді екскурсовода про дитячі роки Кобзаря, адже вони змогли почерпнути багато цікавої  та нової інформації для себе. Багато позитивних емоцій діти отримали під час екскурсій по трьох музеях Корсуня-Шевченківського: музей Корсунь-Шевченківської битви, історичний музей, картинна галерея. Побачили військову техніку, яка збереглася з часів Другої світової війни. Сфотографувалися на березі річки Рось, яку змалював у своїх творах І.Нечуй-Левицький. 13 червня ми були у Каневі – піднялися на Чернечу гору, вшанували пам’ять Великого поета, поклавши до підніжжя пам’ятника квіти. Відвідали музей, де побачили багато цікавих експозицій, портретів Т.Г. Шевченка, виконаних у різних техніках. Незвичайною є виставка друкованих видань митця - від найперших творів до найсучасніших. Завершили мандрівку візитом до Шевченкової світлиці, у якій свого часу проживав Ядловський І.О., перший доглядач могили поета. А краєвиди Дніпра, побачені з висоти Тарасової гори, залишили незабутні спогади в душі кожного учня.
Тарас Григорович Шевченко – це вічний вогонь, який ніколи не згасне в серцях українців. А творчість великого Кобзаря – це недоторканна святиня, якою гордяться і дорожать усі наші співвітчизники. Ми, нащадки видатного поета, будемо завжди зігрівати у своїх душах той вогник безмежної любові до рідної Вітчизни, який своїми безсмертними творами запалив найвидатніший український поет Т. Г. Шевченко.

Світлана Хавтирко, учитель української мови і літератури
Пултівецької СЗШ І-ІІІ ступенів

Немає коментарів:

Дописати коментар