Найкращий спосіб зробити дітей хорошими - це зробити їх щасливими.

О. Уайльд

четвер, 19 січня 2017 р.

Нині все співає – Бог ся рождає!

Ой чи є, чи нема пан-господар дома?
Щедрий вечір, добрий вечір…
     Новорічно-різдвяні свята – одні з найкращих, найтепліших у році. А ніч перед Новим роком вважалася особливою, чарівною, коли могли відбуватися різні чудеса і казкові перетворення.
Люди вірили, що опівночі «відкривається небо», і тоді у самого Бога можна просити все, чого забажаєш. Уважали також, що у цей момент вода в колодязях перетворюється на вино, і що можна побачити блукаючі вогні, які вказують на місця, де заховані скарби.
       Щедрим або багатим називався в українців вечір напередодні Нового року (13 січня). У цей день готували багатий святковий стіл, а до кожної хати приходили щедрувальники, з побажаннями добра та здоров’я господарям, доброго урожаю та процвітання. Учні Пултівецької СЗШ І-ІІІ ступенів під керівництвом педагога-організатора  Кашараби Олени Михайлівни досліджували місцеві різдвяні традиції. Дізнавшись багато цікавого, вирішили підготувати різдвяне вітання. Спільно із директором Пултівецького БК Олійник Надією Миколаївною був організований  виступ щедрівельної бригади. У невеликій музично-драматичній інсценізації відтворені обряди «Маланка» та «Водіння кози». За давньою традицією роль головного обрядовою персонажа – Маланки – грав хлопець, перевдягнений у жіночий народний костюм. У нас це був Явний Василь, який гарно перевтілився в образ господині, що уміло та швидко порядкує у хаті. Гармонійно та цікаво вплелася в обряд щедрування сценка з  Дідом (Кулеша Андрій) та козою (Холод Олександр), яку потрібно було «вилікувати» і не звичайними ліками, що пропонував «лєкарь-аптекарь» (по сумісництву психолог школи Кизима Марина Петрівна), а усілякими смаколиками – яблучками, горішками, цукерками. «Ряджені», роль яких виконували учні Звенигорецька Наталія, Пахолюк Назар та вчителі Дем’янова Ольга Андріївна, Мокроуз Олена Юріївна, Хавтирко Світлана  Іванівна зверталися до господарів зі словами різдвяних побажань:
… Щоб були ви завжди
Щедрі і багаті!
Хай Різдво Христове
Вас благословляє,
Бог ся роджає!...
    Учні привітали колектив та учнів школи, побажали найліпших гараздів працівникам сільської ради, амбулаторії сімейної медицини, місцевим підприємцям, вихованцям дитячого садочка, нащедрували фінансових здобутків  для магазинів, а також віншували учителів, які перебувають на заслуженому відпочинку.










Немає коментарів:

Дописати коментар